GÖBEK NEDEN YAĞLANIR ?
Göbekte yağlanma nedenleri:
Genetik Yatkınlık
Göbek bölgesinde yağlanma görülmesi problemi kişilerde genellikle genetik yatkınlık sonucunda ortaya çıkar.
Her bireyin kendi aile yapısına göre bölgesel yağlanma problemi birbirinden farklı bölgelerde karşımıza çıkabilir. Bazı bireylerde bel bölgesi, bazı bireylerde basen ve kalçalar ve bazı bireylerde de göbek bölgesinde yağlanma sorunu ortaya çıkar.
Şeker Tüketimi
Şeker tüketiminde aşırıya kaçılmasa bile sürekli olarak bir bireyin şekerli gıdalar tüketmesi göbekte yağlanma sorununun meydana gelmesine yol açar.
Ayrıca tüketilen şeker miktarından kast edilen yalnızca şekerin beyaz toz veya kahverengi vb. şekli ile tüketilmesi değildir.
Patates, ekmek, pirinç ve buğday içeriği gibi karbonhidrat ağırlıklı olan tüm besinlerin içerisinde şeker bulunur.
Gazlı İçecekler
Gazlı içecekler midede gaz ve sarkmaya yol açabilir. Bu içeceklerin sürekli veya aşırı miktarda tüketilmesi durumları alınan fazla ve kontrolsüz kalorilerin göbekte yağlanma sorununu oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle bu tür besinleri azaltmak yerine tamamen hayatınızdan çıkarmak daha doğru olacaktır.
Yeterince Egzersiz Yapmamak
Eğer kişi ağır egzersizlerden hoşlanmıyorsa yürüyüş yapmak bile düzenli şekilde gerçekleştirildiği takdirde kişinin göbek yağlarından kurtulmasına yardımcı olabilir.
Yeterince egzersiz yapmamak göbekte yağlanma sorununun ortaya çıkmasına neden olan en büyük ve en sık gözlenen nedenlerden biridir.
Kaliteli Uykudan Yoksun Olmak
Leptin hormonu adlı vücutta yağ yakımını sağlayan bazı hormonlar gece uykusu sırasında salgılanır. Bu hormonların salgılanabilmesi için kişinin gece 12 dolaylarında mutlaka uyumuş olması gerekir.
Ayrıca göbekte yağlanma sorununun uyku ile ilişkisinde bir başka etken de gece yemek yeme sorunu olarak karşımıza çıkar.
Geceleri yemek yiyen ve düzensiz uyuyan bireylerde göbek bölgesi alınan kalorileri direkt olarak depolar.
Stres
Stres kişide bölgesel yağlanma problemlerinden biri olan göbekte yağlanma sorununun görülmesine katkı sağlayan en büyük etkenlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Göbek bölgenizi nasıl kontrol altında tutarsınız?
1. SIKILAŞTIRMA: Vücut kaslarını korumak için sıkılaştırma(kuvvetlendirme) hareketlerinin yapılması.
2. EGZERSİZ: Yağ yakımı için aerobik egzersiz
3. DİYET: Kalp sağlığını koruyan doymamış yağların çok, doymuş yağların az olduğu Akdeniz Tipi beslenme programı ve kilo yönetimi için gün başına alınan enerjiden 100 kal/gün kısıtlamak.
4. Yüksek karbonhidrat yerine daha düzenli dağılmış öğünleri tercih etmek ve karbonhidrat alımında ise karışık karbonhidrat diye tanımlanan esmer tahıl ürünlerinin tüketilebilir.
5. Salata ve yemeklerde zeytinyağı veya kanola yağı kullanılabilir.
6. Öğün aralarında fındık veya ceviz tüketilebilir.
İnsülin dengesizliği neden göbek yapar?
Kandaki şekeri kontrol eden bu hormonun kandaki seviyesi çok önemli. İnsülin metabolizması bozulduğu zaman kan şekeri seviyelerinde ve bununla birlikte diğer kan değerlerinde bozulmalar ve özellikle bel-karın bölgesinde yağlanmalar oluşur. Bununla birlikte alınan yüksek karbonhidrat da bu rahatsızlığı tetikler.
İLERLEYEN YAŞLARDA GÖBEK ERİTMEK DAHA ZOR!
Genç yaşlarda basit bir diyetle göbeğiniz hızlıca forma dönerken, yaşınız ilerledikçe ne diyetle ne de egzersizle göbeğinizi eritemediğinizi fark ettiniz mi? Bu doğru. Yıllar içinde vücudunuzdaki yakıt depolarınız – mitokondriler yaşlanır ve artık yorulur, en ufak fiziksel aktivitede bile halsiz düşersiniz. Vücut kaslarını güçlendirici aktiviteleriniz azalır, bu da yağlanmayı kolaylaştırır. Bu yaşlarda insülin hassasiyeti giderek bozulur, hücreler besin krizi yaşar ama bir türlü ihtiyaç duyulan şeker kullanılamaz. İlerleyen yaşla eritemediğimiz göbeğin en büyük sorumlusu hormonal dengesizliklerdir. Kadınlarda menapozla birlikte düşen östrojen seviyeleri, erkeklerde de düşük testosteron, göbek yağlanmasına katkıda bulunur. Ayrıca yaşlanan kadınların önemli bir yüzdesinde, tiroid bezinin çalışması da azalır, bu da onları kilo alımına yatkın hale getirir.
Göbekte Yağlanma Nasıl Giderilir?
Egzersiz
Egzersiz yaparak göbek yağlarınızdan kurtulabilirsiniz. Bunun için normal egzersiz planınız ya da günlük yapacağınız 45 dakikalık yürüyüşünüze ek olarak karın kaslarınızı çalıştıran kardiyo egzersizlerini spor planınıza ekleyebilirsiniz.
Düzenli Uyku
Düzenli uyumak hormon dengemizi yeniden bulmamıza ve vücudumuzdaki stres seviyesini azaltmamıza yardımcı olan bir uygulamadır.
Göbekte yağlanmayı gidermek için akşamları saat 23.00 ile 02.00 arasında.
Doğru Öğün Planlaması
Kişinin öğün planlaması yaparken dikkat etmesi gereken en önemli olay da göbek yağlarından kurtulmak için az az ve sık sık yemesidir.
İnatçı göbek yağlarını eriten içecekler
Göbek eriten: yeşil çay
İnatçı göbek yağlarını eriten içecek: Ananas suyu
Göbek eriten karışım: Elma sirkesi ve zencefil
Göbek yağlarına karşı: limonlu su
Bu karışım göbek yağlarına birebir: Kereviz suyu